Yara İzi (Skar) Nedir?

Ankara Yara İzi Tedavisi (Skar Tedavisi) Nasıl Yapılır?

Yara izi tedavisi ankara, ankara yara izi tedavisi, çayyolu yara izi tedavisiCildinizde bir yaralanma olduğunda, vücudunuz yaranızı doğal olarak onarır. Yaranın derinliği vücudunuzun onarımdaki başarısını etkiler. Bazen hiç iz kalmayabilir bazen de yara izi tam olarak kaybolmaz. Yaralanma cildin üst tabakasına zarar vermişse iyileştiğinde taze bir cilt görürsünüz. Yara daha derine inmişse vücut onarmak için daha kalın bir doku oluşturur. Bu kalın doku bir yara izine dönüşür. Yeni oluşmuş yara (düz yara izleri) izleri pembe ile kırmızımsı renkte görülür. Zamanla daha açık veya koyu renge dönüşür. Yara izleri cildin farklı yerlerinde ve çeşitli şekilde oluşur.

İnsanları en çok rahatsız eden de yüzde meydana gelen izlerdir. Keloid yara izi (skar), kalın kabarık bir yara izidir. Bazen vücud aşırı miktarda kolajen üretir kolajen de orijinal yaradan daha büyük bir yara izi oluşturur. Cilt yaralanmalarınızın olduğu her yerde keloid oluşabilir. Genellikle omuzlarda, yanaklarda, kulak memelerinde ve göğüste görülür. Genetik yatkınlığınız varsa vücudunuzun birden fazla yerinde keloid oluşur.

Akne veya su çiçeği gibi cildinizde çok fazla iltihaplanma durumu varsa çökük (atrofik) bir yara izi görebilirsiniz. Bunun sebebi iltihabın kolejeni yok etmesidir. Bu tür yara izi de akne veya su çiçeğinin iyileşmesinden sonra ortaya çıkabilir. Vücudumuzda hızlı kilo alıp vermeye bağlı oluşan çatlaklar da sık karşılaştığımız yara izleridir.

Doğru yara bakımı bazı yara izlerini önleyebilir veya azaltabilir. Doğru yara bakımı ile yara izinin oluşmasını engelleyebilir ya da en aza indirebilirsiniz. Cildiniz yara bakımının iyi yapılmasından etkilenir ve ona göre tepki verir.

Öncelikle yara bakımında önemli olan yarayı temiz tutmaktır. Yara temizliği için su ve sabun yeterlidir. Hidrojen peroksit cilde daha çok zarar verebilir. Gerekliyse yaraya dikiş attırmak da iyileşme için önemlidir. İzin azalmasına ve iyileşmenin hızlanmasına yardım eder.

Yara İzi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Birçok kişi vücudunun farklı yerlerindeki yara izlerinden mustariptir. İnternet ortamında bununla ilgili sorularına cevap ararlar.

Bu soruların bazıları;

  • Yüzdeki yara izi nasıl geçer?
  • Dikiş izi tedavisi nasıl yapılır?
  • Yara izini sildirebilir miyim?
  • Lazerle yara izi silinir mi?

gibi sorulardır.

Sizi rahatsız eden bir yara iziniz varsa tedavi edilmeden önce bir dermatolog tarafından muayene edilmeniz gerekir. Doktorunuz bir tedavi veya tamamlayıcı tedaviler planlar. Yara izi (skar) tedavisi çeşitli faktörlere bağlıdır;

  • Yara izinin tipi, boyutu, bulunduğu yer,
  • Yaranın hareket kabiliyetinizi etkileyip etkilemediği,
  • Yaranın yaşı ve sizin yaşınız,

Bunlar göz önünde bulundurularak izin boyutu küçültülebilir, görünümü iyileştirilebilir fakat tamamen ortadan kalkmayabilir.

Yara İzi Tedavi Yöntemleri Şunlardır;

Yüzdeki Yara İzleri ve Sivilce İzleri Nasıl Tedavi Edilir?

Yüzdeki yara izleri ve sivilce izlerinin tedavisi kişiden kişiye ve izin durumuna göre farklılık gösterir. Yüz hassas bir bölgedir ve sivilce izleri inatçıdır. Aşağıda belirtiğimiz tedavi yöntemleri hem yüzdeki yara izleri hem de vücudumuzdaki diğer yara izleri (skar izleri) için geçerlidir. Bu tedaviler şunlardır:

Evde Cilt Bakımı: Güneş kremi kullanmak, yara izi olan yer ile olmayan yer arasındaki renk uyumsuzluğunu sınırlı tutar. Hidroksil asit ve Azelaik asit içeren bazı ilaçlı kremler de iyi gelebilir.

Dermal Dolgu Maddeleri: Derinin altına kolajen, yağ veya diğer maddeleri enjekte etmek, girintili yara izlerini doldurur. İzler daha az fark edilir. Sonuçları geçicidir, tekrar tedaviye ihtiyaç olur. Bu tedavide cilt renginde değişiklik oluşturma riski çok azdır.

Steroid Enjeksiyonu: Özellikle kabarık görünümlü yara izlerinin görünümünü iyileştirbilen bir yöntemdir.

Bazı Enerji Bazlı Prosedürler: Darbeli ışık kaynakları ve radyofrekans cihazları, cildin dış tabakasına zarar vermeden yara izlerinin daha az fark edilmesine yardımcı olur. Sonuçlar belirsizdir ve tekrar tedavilere ihtiyacınız olabilir.

Dermabrazyon: Bu prosedür genellikle daha şiddetli yara izleri için kullanılır. Yaygın bir sivilce izi tedavisidir. Cildi nazikçe zımparalayarak üst tabakanın çıkarılması işlemidir. Cilt yumuşar, pürüzsüzleşir ve yara iyileşir. Yan etki olarak cilt renginde farklılık oluşabilir.

Topikal Kremler ve Merhemler: Yara izinin küçültülmesi veya oluşumunu engelleyen kortikosteroid krem veya slikon jel tedavisidir.

Botoks: Sivilcenin etrafında büzüşen cilt botoks enjekte ederek açılır ve sivilce izinin görünümünü iyileştirebilir. Tedavinin tekrarlanması gerekir.

Mikroiğneleme: Mikroiğneleme tedavisi, yara izleri, genişlemiş gözenekler, cilt üzerinde oluşan kırışıklık ve cilt çatlakları için kullanılan dermatolojik bir tedavi yöntemidir

Kimyasal Peeling: Kimyasal bir solüsyonla cildin üst tabakasının soyulması    yöntemidir. Sonuçları devam ettirmek için tekrarlamanız gerekir. Peelingler cilt   renginde değişikliğe sebep olabilir.

Lazer Tedavileri: Çeşitli lazer ve ışık tedavileri ile yara izleri daha fark edilmez hale getirilir. Yara izlerini boyutları, renkleri ve görünümleri değişir. Ağrı, kaşıntı ve hassasiyetin giderilmesinde de etkili olabilir.

Basınç Tedavisi: Bandaj, pansuman veya çorap gibi yaraya baskı uygulama yoluyla yara izi oluşumunu engelleyebilir veya boyutunu küçültebiliriz.

Skar Revizyon Cerrahisi: Cerrahi işlem ile yapılan yara izi tedavisi‘dir.

Ankara yara izi tedavisi için sizler de uzman doktorumuz Doç. Dr. Ekrem Civas’dan randevu alabilir, muayene olabilirsiniz.

Ümit Mahallesi Ankaralılar Caddesi No: 2 Kat: 7 Daire: 7 Nokta Ankara ŞA-RA Binası Çankaya / ANKARA

Ankara Burun Dolgusu

Ameliyatsız Burun Estetiği Rinoplasti Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey Ameliyatsız burun estetiği  rinoplasti, sıvı rinoplasti olarak da adlandırılır. Burnunuzun yapısını…

Güneş ve Deri

Güneşin Vücudunuzu Etkilediği 13 Yol: İyi Ve Kötü Güneşin Olumlu Etkileri; Ruh Halinizi Geliştirir Güneşte olmak insanları daha iyi hissettirebilir…

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Nelerdir?

Cinsel yolla bulaşan hastalıkların birçoğu ilerleyen zamanlarda ciddi sağlık sorunlarına sebep olabilir. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar her zaman semptomlara neden…

Regenera Activa Saç Tedavisi

Erken dönem saç dökülmelerinin önlenmesinde kullanılan ilaç tedavilerinin yanı sıra kişinin kendi dokusundan hazırlanan doku ekstrelerinin kişiye enjeksiyonu saç hücrelerinde…

Botulinum Toksinin Etki Süresi Ne Kadardır?

Botulinum toksin, kasların çalışmasını sağlamak için sinir sinyalleri veren reseptörlere bağlanarak çalışır. Ancak, vücudumuz her zaman yeni reseptörler ve nörotransmitter…

Boyun Çizgilerinin Ameliyatsız Tedavisi

Cerrahi olmayan gençleştirme etkisi Boyun derisi çok hassastır yaşlanma belirtilerini bu nedenle daha belirgin gösterir. Boyun çizgilerinin tedavisi boyun derisinin…

Lazer Epilasyon Hakkında Merak Edilenler

Lazer epilasyon öncesi dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir? 2 hafta öncesine kadar kıllar alınmamalıdır. Çok uzamış kıllar jiletlenmelidir. 15 gün…

Ankara Dolgu Tedavisi

Ankara dolgu tedavisi; Yaş ile birlikte cildimiz kırışıklıklara ve sarkmaya daha duyarlı hale gelir. Güneşe maruz kalma ve yıllarca kas…