Saç Ekimi Sonrası İlk 10 Gün Nelere Dikkat Edilmeli?

Saç Ekimi Sonrası Kaşıntı

Saç Ekimi Sonrası İlk 10 Gün Bakım

Saç ekim işleminden hemen sonra ekim yapılan bölge ve saçların alındığı donör bölge temizlenerek bandajlanır. Temizlenip bandaj yapılmasına rağmen bir süre sonra ekim bölgesinde kan kabukları oluşur. Kabukların yumuşayarak dökülmesi için özel şampuan ve kremler kullanmanız gerekir.

Saçların alındığı donör bölge için ise enfeksiyondan korunma, yara iyileşmesini hızlandırmak çeşitli kremler önerilebilir. Kronik hastalığı olanlarda (Diabet, Hipertansyon, hormon bozukluğu…) hastalığa özgü önlemler ve ilaçlar kullanılabilir.

İşlemden hemen sonrası yapılan bandaj, yıkama öncesi çıkarılır. Yıkama işlemi ertesi gün yapılır. Burada ekilen saçların zarar görmemesi için dikkatli olunmalıdır.

Saç ekiminden sonra yıkama yıkama işlemi nasıl yapılmalıdır?

Saç ekiminden sonra ilk yıkama ekimin sonucu için çok önemli aşamalarından biridir. Saç ekiminden 1-2 gün sonra saç yıkanır, hastaya nasıl yıkaması konusunda bilgi verili. Doktorunuzun önerdiği saça zarar vermeyecek bir şampuanla bu genellikle bebe şampuanları olabilir, nazikçe yıkama yapılır.

Saç ekiminden 1-2 gün içinde başlayan yıkama işlemi, yara kabukları dökülene kadar her gün nazikçe, doktorunuzun önerisine göre yapılır.  Yara kabukları 10 gün sonra dökülmüş olacaktır. Doktor kontrolünden sonra normal yıkama rutininize dönebilirsiniz.

Saçlar yıkanırken tazyikli su kullanılmaması önemlidir. Hafif basınçlı ve ılık  yıkama suyu güvenli olacaktır. Şampuan olarak bebe şampuanları tercih edilmelidir.

Donör bölgeye istenildiği gibi dokunulabilir. Ekilen bölge için şampuanlama ve ovalama yumuşak hareketlerle yapılmalıdır. Saç kurutma makinesi kullanılmamalıdır. Kabuklar her yıkama sonrası adım adım dökülecektir.

Beşinci günden sonra günlük duş sayısını dilediğiniz kadar artırabilirsiniz.

İşlemden sonra ilk 5 gün alın ve yanaklarda şişlik meydana gelebilir. Endişe edilecek bir şey değildir. Minimumda tutmak için ek ilaçlar kullanılabilir. Alın bölgesine soğuk uygulanması ödemi azaltabilir. Yüksek yastık ile uyumak faydalı olacaktır.

Saç ekimi sonrası ilk birkaç gün saçların alındığı bölgeden noktasal kanamalar görülebilir. Buraya size verilen steril gazlı bez ile ile baskı yapmanız yeterli olacaktır. Kanamanın devam ettiği durumlarda doktorunuz ile iletişime geçiniz.

Ameliyattan sonraki ilk on gün boyunca ekim yapılan bölgeyi şampuanlarken veya durularken nazik olmanız çok önemlidir. Greftleri yerinden oynatabileceğinden, OVMAYIN, KAŞIMAYIN VEYA KABUKLARI KALDIRMAYIN.

İlk haftadan sonra yıkama sonrası ekilen saçların dökülmesi normaldir. Hatta saç kıllarının alt kısmında kabarık beyaz bölümü saç kökü olarak zannedebilirsiniz. Saç kökleri daha derindedir, endişelenmenize gerek yok. Dökülen alanlarda kanama olması durumunda kliniğiniz ile iletişime geçin.

Greftlerin büyümesini engelleyebileceğinden işlemden sonra saç boyası, katranlı şampuanlar ve kimyasallardan kaçınınız.

Saç ekimi dikişli yöntem ile yapılmışsa dikiş bölgesine günde 2 defa merhem sürünüz. Dikişleriniz onuncu günde alınacaktır.

Saçlarınız saç kurutma makinası ile kurutabilirsiniz. Ancak sıcak tarafını kullanmayınız. Saç spreyi, jöle ve diğer kozmetikleri 15 gün süre ile kullanmayınız.

İhtiyacınız Olabilecek İlaçlar işlem sonrasında size reçete edilecek veya hazır olarak verilecektir.

Saç ekimi sonrası Sigara içilmesi

Sigara, esas olarak nikotin içeriği nedeniyle kan damarlarının daralmasına ve kafa derisine kan akışının azalmasına neden olur. Dumandaki karbon monoksit kanın oksijen taşıma kapasitesini azaltır. Bu faktörler, saç ekiminden sonra yaraların yavaş iyileşmesine neden olabileceği için,  enfeksiyon ve yara izi olasılığını artırabilir.

Sigara içmek ayrıca saç büyümesinde de yavaşlamaya neden olabilir. İşlemden önce bir hafta işlemden sonra 2 hafta sigaranın azaltılmasında fayda vardır.

Güneş

Üç ay boyunca korumasız güneş ışığına maruz kalmaktan kaçınmanızda fayda vardır. Dışarıya çıkacağınız zaman şapka takmanız veya 30+ SPF’li güçlü bir güneş kremi kullanmanız gerekir.

Egzersiz ve Alkol

İşlem öncesi ve işlemden den sonraki 3 gün boyunca alkolden uzak durmanızı tavsiye ediyoruz.

İşlemden bir hafta sonra egzersizlere başlayabilirsiniz. On beş gün boyunca denize ve bir ay boyunca havuza girmeyiniz.

Saç Boyama ve Diğer Kozmetikler

İşlemden sonra 4 hafta saçınızı boyamayın. İşleminizi takiben en az bir hafta süre ile kozmetik kamuflaj ürünlerini kullanmayınız. Kozmetikleri uygularken veya yıkarken dikkatli olan, kökleri yerinden kaldırmayacak şekilde uygulamaya özen gösteriniz.

Saç Ekimi Sonrası Enfeksiyon

Saç ekim işlemi sonrası enfeksiyon çok nadirdir. İşlem steril ortamda ve steril genellikle tek kullanımlık aletler ile yapılır. İşlem sonrası antibiyotik verilir. Özel bir durum olmadan enfeksiyon oluşması zor bir ihtimaldir.

Saç Ekimi Sonrası Kaşıntı

Operasyon sonrası ekim yapılan bölgede ve saçların alındığı bölgede kaşıntı hissedebilirsiniz.

Kaşıntı iyileşme sürecinin bir parçasıdır. Genellikle kuruluğa bağlı olarak gelişir. Saçların çıktığı aşamada kaşıntı olabilir. Kaşıntı rahatsız edici boyutlarda olduğunda kaşıntı giderici antihistaminikler kullanabilirsiniz.

Orta ve ileri kaşıntılarda mutlaka bir saç ekimi konusunda deneyimli bir dermatoloji uzamanı tarafından  muayene edilmeniz gerekir. Çok nadiren de olsa saç ekimi sonrası primer skarlı alopesi gelişebilir. Bu hastalarda tanının hızlıca konması kritik öneme sahiptir. Bazen kıl dönmesi veya cilt enfeksiyonu da kaşıntı gibi bulgular verir. Bu durumda antibakteriyel ve antienflamatuar kremler faydalı olacaktır.

Saç ekimi sonrası köklerin alındığı bölgede de kaşıntı olabilir. İyileşme ile ilişkili olabildiği gibi alım esnasında kırılan saçların yarattığı reaksiyon ile de ilişkili olabilir.

Saç Ekimi Sonrası Kullanılan İlaçlar

  • Antibiotik
  • Donor bölge için krem
  • Şampuan
  • Nemlendirici sprey
  • Gazlı bez
  • Kaşıntı için antihistaminik
  • Kıl dönmeleri ve sivilceler için losyon
  • Ağrı kesici
Ümit Mahallesi Ankaralılar Caddesi No: 2 Kat: 7 Daire: 7 Nokta Ankara ŞA-RA Binası Çankaya / ANKARA

Corona Enfeksiyonu Sonrası Diş Sıkma

Geçen günlerde yayınlanan bir makale de Diş hekimlerinin Pandemi sonrası diş sıkmaya bağlı daha sık komplikasyon ile karşılaştıkları belirtilmekteydi. “Gerçekten…

Tırnak Mantarı Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Tırnak mantarı Tırnaklar mantarı enfeksiyonu tüm deri hastalıklarının % 4-8’ini oluşturur. Tırnaklarda dermatofit denilen mikroorganizmaların meydana getirdiği enfeksiyondur. Tırnaklar üzerinde…

Tırnak Mantarının Belirtileri Nelerdir?

Tırnak Mantarının Belirtileri Nelerdir? Tırnak etinde kızarma, tırnakta kalınlaşma,çabuk kırılma ve tırnağın saydamlığını kaybetmesi tırnak mantarının belirtileri arasında yer almaktadır.Tırnak…

Ankara Lazer Epilasyon

Hızlı ve Kalıcı Lazer Epilasyon Nedir? Teknolojinin ilerlemesi ile birlikte yaşamlarımıza giren lazerler birçok alanda olduğu gibi estetik alanında da kullanılmaktadır. Lazer epilasyon  uygulamaları…

Boyun Çizgilerinin Ameliyatsız Tedavisi

Cerrahi olmayan gençleştirme etkisi Boyun derisi çok hassastır yaşlanma belirtilerini bu nedenle daha belirgin gösterir. Boyun çizgilerinin tedavisi boyun derisinin…