Leke Tedavisi

Leke Teşhisi, Leke tedavisi, Ankara Leke Tedavisi

Leke Tedavisi

Leke tedavisi; Lazer ile yapılan tedavide NdYag, Alexandrite ve IPL gibi dalga boyları kullanılır. Diğer leke tedavi yöntemleri ise; glikolik asit ve enzimatik peeling ile hidrokinonlu özel karışım kremlerdir.

Cilt Lekeleri Neden Oluşur?

Zamanla güneşe maruz kalma, belirli ilaçlar ( çeşitli ilaçlar ve hormonlar), tek başına genetik durumlar, yüze uygulanan kimyasallar veya makyaj malzemeleri, kahverengi lekelerin veya güneş lekelerinin oluşmasına neden olur.

Genel olarak kahverengi lekeler yüksek miktarda pigment hücresinin bulunmasının bir sonucudur. Hormonsal değişiklikler veya mor ötesi ışığa maruz kalındığı zaman lekeler koyulaşır.

Konjenital nevüs olarak bilinen benler, benekler, çiller, melazma ve koyu renk doğum lekeleri derideki pigment değişiminin en yaygın örnekleridir.

Ciltte Koyu Lekeler: Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Ciltte koyu lekeler veya hiperpigmentasyon cildin bazı bölgeleri normalden daha fazla melanin ürettiğinde ortaya çıkar. Melanin aynı zamanda gözlermize, cildimize ve saçlarımıza rengini verir.

Ciltteki koyu lekeler çoğu zaman bir hastalık kaynağı değildir bu nedenle sadece kozmetik sebeplerle tedaviye ihtiyaç duyarlar.

Kozmetik cilt lekeleri güneş lekeleri ve yaşlılık lekleeri olarak ayrılır. Doğumsal benler, çeşitli hormonal bozukluklar ve diğer organ rahatsızlıkları da ciltte leke oluşturabilir.

Bu içerikte cildimizde oluşan yaşlılık lekeleri, melazma ve güneşe bağlı oluşanlar lekeler ve bunların tedavisinden bahsedeceğiz.

Leke Belirtileri

Güneş ve yaşlılık lekeleri yüzde, omuzlarda ve ellerin arkasında koyu kabarık olmayan lezyonlar şeklinde görülürler.
Ciltteki lekeler açık kahverengiden koyu kahverengiye kadar değişebilir. Koyu lekeler genellikle kişinin cilt tonuna bağlı olarak değişir. Başlangıç döneminde açık tonlarda başlasa bile zaman içinde koyulaşabilir. Lekeler cilt ile aynı dokuda olup ağrılı değildir.

Koyu lekelerin boyutu da değişir ve vücudun herhangi bir yerinde gelişebilir, ancak en yaygın olarak güneşe maruz kalan bölgelerde görülür.

Aşağıdaki belirtilen alanlarda lekeler yaygın olarak görülür;

  • Ellerin üst kısımları
  • Yüz, alın, dudak üstleri ve yanaklar
  • Omuzların üst kısımları
  • Dekolte bölgesi

Yaşlılık ve Güneş Lekelerinin Nedenleri

Leke oluşumunda güneş başlıca sorumlu olmakla birlikte, kişinin genetik yatkınlığı, cilt tipi, hormonal değişiklikler bazen de solaryum, ısı ve diğer ışık kaynakları leke oluşumuna neden olabilir.

Güneşe bağlı oluşan lekeler genellikle açık renkli ciltlerde daha çok görülür. Çillerin koyulaşması ile ortaya çıkarlar.

Yaşlılık lekeleri ise yıllar içinde kronik güneş hasarı sonucu olarak genellikle koyu cilt yapısına sahip kişilerde görülür.

Güneşe bağlı kronik cilt hasarları yıllar içinde iyi huylu cilt tümörlerine dönüşebilir. Bu kişilerde önceden yapılacak koruyucu tedaviler ile tümörleşme önlenebilir.

Güneş ve Yaşlılık Lekelerinin Tedavisi

Bu lekeler en sık lazerle tedavi edilirler, bunun dışında kimyasal peelingler, microiğnelme, dermabrazyon ve kriyoterapi kullanılır.

Biz kliniğimizde güneş ve yaşlılık leklerinin tedavilerinde IPL ve Alexandrite lazerleri kullanmaktayız.

Lazer ile Leke Tedavisi

Lekelerin gözlemlendiği yer, leke koyuluğu ve lekenin sahip olduğu derinlik tedavide tercih edilecek lazeri belirler. IPL ve Alexandrite lazer leke tedavisinde yaygın olarak kullanılan lazer sistemleridir.

Lazer ile Leke Tedavisi Kaç Seans Gerekir?

Seans sayısı alexandrite lazerlerde 2-3 IPL sistemlerde ise 4-6 seans olarak değişiklik gösterir.
Lazer işlemi sonrası lekenin üzerinde noktasal koyuluklra oluşabilir. Bunlar genellikle bir haftada dökülürler. Bu süreçte noktasal koyulukları daha hızlı dökmek için ovalama ve peeling gibi işlemler yapılmamalıdır.

Lazer ile Leke Tedavisinin Yan Etkileri Nelerdir?

Kullanılan lazer sistemi, hastanın cilt rengi ve lekenin koyuluk ve derinliğine göre ayarlandığında genellikle geçici yan etkilerle karşılaşılır. Çoğu zaman ciltte bir yan etki olmadan leke tedavi edilir.

  • Geçici oluşabilecek şeyler; kızarıklık, lekede koyulaşma, su kabarcığı şeklinde cilt yanığı.
  • Kalıcı olabilecekler, çok nadir olarak görülebilir, renkte koyulaşma, yanığa bağlı iz ve uzun süren kızarıklıklar.
  • Deneyimli klinklerde doğru hasta ve doğru sistemlerin kullanılması ile yan etkiler ve riskler minimalize edilebilir.

Melazma Nedir?

Yüzde düzensiz derin koyu renk değişiklikleri melazma olarak isimlendirilir. Halk arasında genelikle gebelikte oluşması sebebi ile gebelik maskesi gebelik lekesi olarakda adlandırılır. Yüzde alın, yanak, dudak üstü gibi lokalize alanlarda olabildiği gibi tüm yüzüde tutabilir.

Dermatologlar Melazmayı Nasıl Teşhis Eder?

Dermatoloğunuz yüzünüze ve boynunuza wood lambası ve dermatoskop gibi aletlerle cildinize yakından bakarak melazmayı teşhis edebilir. Muayanede melasmanın derinliği ve vasküler yapıda olup olmadığı tedavi yöntemini belirleyen en önemli paramatredir.

Melasma çok nadiren diğer cilt problemleri ile karıştırılabilir. Bu tip durumlarda küçük bir cilt biopsisi ile ayrıcı tanı yapmak gerekebilir.

Melazmanın Nedenleri Nelerdir?

Lekeye yatkın ciltlerde güneş ile birlikte tetkleyici bir faktör ile oluşur. Hormonal bozukluklar, gebelik, ağızdan alınan antibiyotik ve antienflamatuarlar güneş ışınları ile birlikte melazma lekesine enedem olabilir.

Melazma bazı hastalar için görünümlerini etkiledeğinden özgüven kaybı ve strese neden olabilir.

Dermatologlar Melazmayı Nasıl Tedavi Eder?

Melazma kendi kendine geçebilir. Bu genellikle hamilelik veya ilaç gibi bir tetikleyici melazmaya neden olduğunda olur. Bebeğinizi doğurduğunuzda veya ilacı almayı bıraktığınızda melazma kaybolabilir.

Melazma ayrıca yıllarca, hatta bir ömür boyu sürebilir. Melazma görüntümüz dışında vucut organlarımızı etkilemez. Tedavi sadece estetik amaçla yapılır.

Melazma tedavisi melazmanın türüne göre değişir. Melazma için en iyi tek tedavi yoktur.

Lazer ile Melazma Tedavisi

Daha çok vasküler ve yüzeyel melazmalar için kullanılır. Hastanın öncelikle dermatolojik olarak wood lambası ve dermatolojik olarak muayene edilmesi gerekir.

Lazer seansları 15 gün ara ile ortalama 4 ile 6 seans şeklindedir. Kullanılan lazer sistemleri ndyag lazer yellow lazer ve IPL sistemleridir. Lazer sistemine uygun hastalarda nüks oranı nispeten daha düşüktür.
Uygun olmayan hastalarda lekelerde koyulaşma önemli 1 risk oluşturur.

Kimyasal Enzim ile Melazma Tedavisi

Daha çok derin melazmalı hastalarda kullanılır. 2 ayrı tipi vardır kozmomelan ve dermamelan. Kozmomelan yüzeyel olanlarda, dermamelan ise daha derin olanlarda kullanılır. Uygulama basit 1 şekilde kremin tüm yüze sürülmesi ile başlar 12 saat kadar yüzde bırakılan enzim daha sonra özel solüsyonlarla yüzden uzaklaştırılır. Bir hafta 10 gün süren yüzde kızarıklık görüntüsü oluşur. Kızarıklık hastaların işe gitmesini önleyebilir. İşlemden sonra ev kullanım ürünlerinin düzenli olarak kullanılması gerekir. Bir yıl sonra leke tekrarlayabilir.

Krem Karışımları ile Melazma Tedavisi

Tretinoin, Hidrokinon ve kortikosteroid içeren kremlerin karışımları ile tedavi edilebilir. Kullanım esnasında güneşten korunmaya dikkat etmek gerekir. Lekenin koyulaşması yan etki olarak görülebilir.

Azelaik asit, kojik asit veya C vitamini gibi kremlerde bu alanda kullanılmaktadır.

Güneşten korunma: Güneş ışığı cildin daha fazla pigment yapmasına neden olur, bu da mevcut melazmayı koyulaştırabilir ve yeni lekelere neden olabilir. Melasmalı hastalarda güneşten korunma kritik öneme sahiptir.

Dermatoloğunuz size cildinizi güneşten nasıl koruyacağınızı söyleyecektir. Bu genellikle dışarıdayken geniş kenarlı bir şapka takmayı, gölge aramayı ve gün boyunca geniş spektrumlu bir güneş kremi (SPF 30 veya daha yüksek) uygulamayı içerir.

Melazmalı hastalar için dermatologlar genellikle aşağıdakileri içeren bir güneş kremi kullanmanızı önerir:

  • Çinko oksit
  • Titanyum dioksit
  • Demir oksit

Melazmayı gizlemek için makyaj yaparken, en iyi sonucu almak için her şeyi doğru sırayla uygulamak önemlidir. İşte dermatologların önerdiği sıra:

  • Melazma ilacı
  • Güneş kremi
  • Kamuflaj makyajı

Tedavinin sonuçlarını görmek zaman alır, bu nedenle dermatoloğunuz melazmanız kaybolana kadar kamuflaj makyajı kullanmanızı önerebilir.

Daha önce kamuflaj makyajı kullanmadıysanız, dermatoloğunuz size doğal görünen sonuçlar elde etmeniz için ipuçları verebilir.

Leke Tedavisi ile İlgili Merak Edilenler

Leke Tedavisi Öncesi Sonrası

Özellikle lazer ve kimyasal peeling ile yapılan leke tedavileri sonrası güneşlenmekden kaçınılmalıdır. Leke tedavileri kış aylarında yapılsa bile hastaların tedavi sonrası güneş koruyucu kullanımına özen göstermesi gerekir. Leke tedavisi aldıktan sonra cilt soyma ve kese yapılmamalıdır.

Lazer ile leke tedavisi seasnları sonrası leke üzerinde küçük kahverengi kabuklar oluşabilir. Tedavi sonrasında oluşan kabukların üzerine kese sürülmemeli veya peeling yapılmamalıdır. Oluşan kahverengi kabukların kendiliginden dökülmesi beklenmelidir.

Kimlerde Leke Oluşma Oranı Daha Yüksektir?

Lekeler herhangi bir kişide oluşabileceği gibi bazı kişilerde ihtimal daha yüksektir. Özellikle 40 yaşın üstünde olanlarda, hassas ve açık tenli olanlarda, çok fazla güneşe maruz kalan ve bronzlaşan kişilerde karşımıza çıkar.

Lekelerin Zararları veya Riskleri Nelerdir?

Acı, kaşıntı vb. durumlar yada günlük hayatı etkileyen bir etkisi yoktur. Lekeleri olan kişiler daha çok estetik nedenlerle tedavi olmayı seçerler. Yalnızca uzun süredir var olan güneş lekeleri bir süre sonra tümöre dönüşmesi söz konusu olabilir. Bazı güneş lekeleri ise sonradan Melanom denilen kanserlere dönüşebilir.

Lekeler Nasıl Teşhis Edilir?

Dermatoloğunuz lekenizin karakterini kolayca teşhis edecektir. Bu amaçla çeşitli ışıklar ve Dermatoskop denilen bir teşhis aracı kullanabilir. Gerekirse biopsi yapabilir.

Tedavi ile Lekelerden Kurtulmak Zor Mudur?

Sık görülen lekelerin çoğu genellikle yüzeysel lekelerdir. Profesyonel tedaviler uygulanırsa zorlayıcı bir süreç değildir.

Leke Tedavisi Ne Zaman Yapılır?

Leke tedavileri güneş ışınlarının etkisinin az görüldüğü sonbahar ve kış aylarında yapılmalıdır. Tedavi sırasında cilt hassaslaşacağı için güneş koruyucusu kullanımına dadikkat edilmesi önerilir.

Leke Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Lazer ile leke tedavisi, tedavinin yapılacagı bölgenin büyüklüğüne göre ortalama 25-45 dk arasında tammalanır. Laze rile leke tedavisi konforlu bir tedavi yöntemidir. İşlem sırasında ve sonrasında herhangi bir ağrı hissedilmez.

Lazer ile Leke Tedavisi Kaç Seans Uygulanır?

Lazer ile leke tedavisi 15 gün aralıklar ile toplam 4 seanslık bir tedavi yöntemidir. Lazerle leke tedavisi 2 ay içinde tamamlanır. Bazı lezyonlar dirençli olabilir. Dirençli lezyonlarda seans sayısı doktorunuz tarafından arttırılabilir.

Lazerle Leke Tedavisi Sonrasında Neler Beklemeliyim?

Lazer tedavisi sırasında lekeler daha koyu görünebilir. Koyulaşan lekelerin üzerinde kahverengi küçük kabuklanmalar gözlemlenebilir. Leke tedavisi sırasında koyulaşan ve kabuklanan lezyonların 1-2 hafta içinde renginin açıldığı gözlemlenir.
Yapılan seansların sonunda bölgede ısınma ve yanma hissi hissedilebilir. Soğuk uygulamaları ile 15-20 dk içinde bu his kaybolur.

Leke Tedavisi Sonrası Güneş Koruyucu Kullanımı Nasıl Olmalıdır?

Güneşten koruyucu kremlerin kullanımı tedavi sırasında ve sonrasında çok önemlidir. Hastalar kendi cilt tipine uygun yüksek faktörlü güneşten koruyucu kremleri güneş ışınlarının etkisinin çok hissedildigi yaz aylarında 2-3 saatte bir yenilemelidir. Kış aylarında ise güneşten koruyucu kremlerini yaz aylarında oldugu kadar sık yenilemeye ihtiyaç duymasa bile dışarıya çıkmadan önce kullanmaya devam etmelidir.

Kimlerde leke oluşma oranı daha yüksektir?

Lekeler herhangi bir kişide oluşabileceği gibi bazı kişilerde ihtimal daha yüksektir. Özellikle 40 yaşın üstünde olanlarda, hassas ve açık tenli olanlarda, çok fazla güneşe maruz kalan ve bronzlaşan kişilerde karşımıza çıkar.

Leke Tedavisi 2024 Fiyatları

Leke tedavisi fiyatlarının belirlenmesi için öncelikle leke tipinin belirlenmesi gerekir. Leke tipi belirlendikten sonra lekenin derinliği ile bitlikte lekenin bulundugu bölgeye göre sizing için uygun olan tedavi belirlenir. Lazer ile leke tedavisi 2024 fiyatları hakkında daha detaylı bilgi alabilmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

 

Ankara Leke Tedavisi, Leke Tedavisi, Lazer ile leke tedavisi, Lazer ile leke tedavisi ankara

Ümit Mahallesi Ankaralılar Caddesi No: 2 Kat: 7 Daire: 7 Nokta Ankara ŞA-RA Binası Çankaya / ANKARA

Botulinum Toksini Nedir?

Clostridium botulinum bakterileri tarafından üretilen Botulinum toksini piyasada Botoks veya Botox olarak adlandırılmaktadır.Botulinum adı, Latince botulus (sosis) kelimesinden türetilmiştir. Botulinum…

Seboreik Dermatit

Seboreik Dermatit Nedir? Seboreik dermatit toplum genelinde yaygın olarak gözlemlenen bulaşıcı özelliği olmayan bir cilt problemidir. Saçlı kafa derisine tutunan…

COVID-19 Sonrası Saç Dökülmesi Olur Mu?

Koronavirüs Hastalığı Sonrası Saç Dökülmesi (Sars-CoV-2 Telogen Effluvium) SARS-COV-2 virüsü vücuttan ayrıldıktan sonra da uzun süre etkileri devam edebilmekte veya…

Lazer Epilasyon Uygulamaları

Lazer Epilasyon Uygulamaları; Lazer epilasyonu istenmeyen tüylerimizden kurtulabilmemizi sağlayan bir teknoloji olarak tanımlayabiliriz. Lazer epilasyon farklı dalga boylarındaki ışığın bir…

Kadınlarda Saç Ekimi Tedavisi Ankara

Saç dökülmesinden mustarip kadınlarda saç ekimi tedavisine karar vermeden önce, saç dökülmesine neden olabilecek tedavi edilebilir tıbbi durumları ekarte etmek için…

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Nelerdir?

Cinsel yolla bulaşan hastalıkların birçoğu ilerleyen zamanlarda ciddi sağlık sorunlarına sebep olabilir. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar her zaman semptomlara neden…

Dermapen Tedavisi Ankara

Zamanla yüzümüzde ifade çizgileri biriktirerek yaşlanma belirtilerini göstermeye başlarız. Çevre kirliliği, yaşam tarzı ve alışkanlıklarımız cilt yaşlanmasını genetik faktörlerle birlikte…