Erkeklerde Saç Dökülmesi

erkeklerde saç dökülmesi, erkeklerde saç dökülmesi nedenleriSaç dökülmesi problemi sadece saçlı deriyi etkilemeyip etkisi tüm vücuda yayılabilmektedir. Dökülmeler altta yatan nedene göre geçici veya kalıcı olabilmektedir. Erkeklerde saç dökülmesi problemine kalıtımsal ve hormonal değişikliklerin yanı sıra bazı tıbbi durumlar ile yaş almanın da vücuda getirdiği değişimler sebep olabilmektedir. Cinsiyet fark etmeksizin herkeste saç dökülmesi problemi gözlenebilmektedir ancak erkeklerde saç dökülmesi kadınlara göre daha yaygın izlenmektedir. Saç dökülmesi yaşayan hastalarımızda saç kaybına bağlı olarak saç yoğunluğunda azalma veya belli bölgelerde alopesi görülmektedir.

Yaş ile birlikte gelen kalıtsal saç dökülmesi (androgenetik alopesi) problemi saç dökülmesinin en yaygın nedenidir. Erkeklerde saç dökülmesi yaşayan hastalardan bazıları saç dökülmesi tedavisini tercih etmeden ve kaybedilen saçlarını kamufle etme ihtiyacı duymadan saçlarının dökülmesine izin vermeyi tercih edebilmektedirler.

Erkeklerde Saç Dökülmesi Tedavisine Başlamadan Önce Ne Yapmalıyım?

Erkeklerde saç dökülmesi tedavisine başlamadan önce saç dökülmenizin nedenini belirlemek ve sizin için uygun olan tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için alanında uzman bir Dermatolog tarafından bilgi almalısınız.

Saç Dökülmesi Tedavisi 

Erkeklerde Saç Dökülmesi Semptomları Nelerdir?

Saç dökülmesi semptomları genellikle alından başlayıp geriye doğru saç çizgisinin çekilmesiyle başlar.

Saç dökülmesi problemi altta yatan nedene bağlı olarak farklı şekillerde gözlemlenebilmektedir. Yaşanılan saç kaybı aniden veya kademeli olarak ortaya çıkabilir. Bununla birlikte sadece saçlı derinin dışında diğer vücut kılları da hastalık sürecinden etkilenerek dökülebilmektedir (alopesi universalis gibi).

Saç Dökülmesi Belirti ve Semptomları Nelerdir?

  • Başın tepesindeki saçlarda kademeli incelmeler (minyatürizasyon).
  • Alındaki saç çizgisinin kademeli olarak geri çekilmeye başlaması.
  • Saçlı deride ortaya çıkan dairesel veya düzensiz alopesik noktalar.
  • Sakal veya kaş bölgesinde dairesel veya yamalı görünümlü alopesik noktaların gözlemlenmeye başlaması.
  • Saç dökülmesi öncesi cilt yüzeyinde kaşıntıların başlaması.
  • Saçın aniden gevşemesi: Fiziksel veya duygusal bir şok sonrasında saç kökleri gevşemeye başlayabilir. Hastalar saçını tararken veya şekillendirirken bile saç kaybı durumu yaşıyabilir. Bu tip saç dökülmesi genellikle genel saç dökülmesine neden olur ancak geçici bir durum olarak ele alınır.
  • Tüm vücutta görülen saç ve kıl kaybı: Kanser için kemoterapi gibi bazı durumlar ve tıbbi tedaviler vücudunuzun genelinde saç dökülmesine ve kıl kaybına neden olabilir.

Erkeklerde Saç Dökülmesinin Nedenleri Nelerdir?

İnsanlar genel olacak günde 50 ile 100 tel arası saç kaybederler. Bu durum genellikle fark edilmez çünkü kaybedilen saçların yerine yeni saçlar uzar. Görünür derecede ortaya çıkan saç dökülmesi kaybedilen saçların yerine yeni saçlar çıkmamasındandır.

Erkeklerde Saç Dökülmesin En Sık Beş Sebebi

  • Androgenetik alopesi
  • Alopesi areata
  • Telogen effluvium
  • Liken pilanopilaris
  • Trikotilomani

Aile Geçmişi (Kalıtım – Genetik)

Saç dökülmesi probleminin en yaygın nedenleri arasında bulunur. Kalıtıma bağlı saç dökülmesi durumu yaş alma ile birlikte ileri dönemlerde ortaya çıkar.

Kalıtım etkisiyle gözlemlenen saç dökülmesi androgenetik alopesi (erkek tipi ve kadın tipi) olarak da adlandırılır. Genellikle kalıtım temelli saç dökülmeleri kademeli ve öngörülebilir şekilde görülmeye başlar. Erkeklerde saç dökülmesi genellikle ilk aşamalarda alın üstünden uzaklaşan saç çizgisi ve saçlı derinin tepesinde oluşan kel noktalar ile kendini göstermeye başlar.

Hormonal değişiklikler: Kadınlarda saç dökülmesi için hamilelik, doğum, menopoz, tiroid bezi hastalıkları, erkeklerde ise tiroid problemleri kalıcı veya geçici saç dökülmesine sebep olabilmektedir.

Tıbbi Durumlar

Erkeklerde saç dökülmesi problemine neden olan tıbbı durumlar arasında bağışıklık sistemiyle ilgili olan ve düzensiz saç dökülmesine neden olan alopesi areata (saç kıran, sakal kıran), skalp enfeksiyonları (tinea capitis) ve trikotilomani bulunmaktadır.

İlaçlar : Çeşitli hastalıklar için kullanılan ilaçlar (vitamin A türevi ilaçlar, kan sulandırıcı ilaçlar, epilepsi ilaçları, tansiyon ilaçları, kanser ilaçları ) saç dökülmesine sebep olabilmektedir .

Radyasyon Tedavileri 

Kanser hastalarına uygulana kemoterapi, radyoterapi sonrası geçici veya kalıcı saç dökülmesi görülebilmektedir. Tedavi bittikten aylar sonra saçlar genellikle geri gelir. Bir dermatoloğa giderek saçınızın daha çabuk uzaması konusunda yardım alabilirsiniz.

Stres

Stres, vücudunuzun her türlü sorun ve tehditle başa çıkma yöntemidir

 Stresin saç sağlığı üzerindeki negatif etkisi olduğunu biliyoruz. Stres durumunda vücut kortizol salgılar, kortizol saç köklerinin büyüme aşamasından dinlenme aşamasına zamanından önce geçmesi için sinyal gönderir.

Pek çok insan fiziksel veya duygusal bir şoktan, stresten birkaç ay sonra saç kaybı yaşayabilir. Bu tip saç dökülmesi problemleri genellikle geçicidir.

 

Aşırı stres bir çok hastalığın sebepleri arasındadır. Erkek tipi saç dökülmesi sebepleri arasına aşırı stres önemli bir yer alır. Depresyon, psikozlar, anksiyete ve bunları tedavi etmek için kullanılan ilaçlar saçları etkiler ve saç dökülmesi gerçekleşir.

  Aşırı Saç Şekillendirme

Aşırı saç şekillendirme ve saç köklerini geren saç stilleri hastalarda saç kaybına neden olabilir.

Saçları aşırı ısıya maruz bırakmak, düzleştiriciler kullanmak, saç rengini açmak, açıcı maddeler saç dökülmesi sebepleri arasındadır. Bu durumda yapılması gereken saçlarımızı bu uygulamalara maruz bırakmamaktır.

Erkeklerde Saç Dökülmesinin Diğer Nedenleri

  • Telogen effluvium
  • Anagen effluvium
  • Alopesi areata
  • Diffuz Alopesi
  • Doğumsal saç yapı bozuklukları
  • Primer skarlı alopesiler
  • Sekonder skarlı alopesiler
  • Trikotillomani
  • Traksiyonel alopesi
  • Saçlı derinin mantar enfeksiyonları

Saç Dökülmesi Erken Dönemde Teşhis Edilebilir Mi?

Erkeklerde saç dökülmesi erken dönemde teşhis edilebilir. Doğru tanıya ulaşabilmek için anamnez, muayene bulguları önemli basamaklardır . Saç dökülmesinin hangi aşamada olduğu, saç dökülmesinin nedeni çeşitli muayene ve testler ile birlikte uzman bir dermatolog tarafından anlaşılabilir.

Erkeklerde Saç Dökülmesi Tanısında Hangi Yöntemler Kullanılır?

  • Dermatoskopi
  • Dijital dermatoskopi (Fotofinder, trikoskopi)
  • Saç çekme testi
  • Trikogram
  • Saçlı deri biopsisi

erkeklerde saç dökülmesi

Saç Dökülmesi Probleminin Devam Edip Etmediği Ve Saç Dökülmesi İçin Uygulanan Tedavinin Faydalı Olup Olmadığı Takip Edilebilir Mi?

Erkeklerde saç dökülmesi için tercih edilen tedavinin hasta için faydalı olup olmadığı muayene sırasında ortaya çıkan sayısal değerler ile takip edilebilir. Tedavinin hasta için uygun olup olmadığı ise aşağıda adı geçen sistemler kullanılarak karar verilir.

  • Trikogram
  • Haircheck System
  • Dijital total hair count test

Saç Dökülmesi İçin FDA Tarafından Onaylanmış Tedaviler Nelerdir?

  • Topikal minoksidil
  • Finasterid tablet
  • Soğuk lazer (low level laser treatment)

Diğer Tedavi Seçenekleri

  • Kök hücre tedavisi
  • Mikroneedling
  • Dutaserid tablet
  • Saç ekimi
  • PRP
  • Mezoterapi
  • Kök hücre tedavileri

İleri Dönem Erkek Saç Dökülmelerinde İlaçlar Faydalı Olabilir Mi?

Saçlı deride köklerin olmadığı saç dökülmelerinde ilaçlı tedavinin hasta için bir faydası olmayacaktır. İncelmiş ve dökülmek üzere olan saç köklerini saçlı deride tutmak için ilaçlı tedaviler kullanılabilir. İleri evre saç kaybı yaşayan hastalar için uzman doktor tarafından yapılacak olan saç ekimi (saç nakli) uygun bir tedavi alternatifi olacaktır.

Erkek tip saç dökülmelerinde en önemli problem hastanın erken dönemde teşhis edilmesidir. Bu aşamada kök hücre tedavileri, finasterid ve dutaserid gibi 5 alfa reduktaz inhibitörleri, Minoksidil gibi solüsyon ve tabletler, lazer tedavileri ve regeneratif tedaviler önerilebilir. Saçlar döküldükten sonra yeni saç çıkışı ancak saç köklerinin klonlanarak enjeksiyonu veya saç ekimi ile mümkündür.

Erkelerde saç dökülmesinin önlenmesinde ilaç ve kök hücre tedavileri dışında bir alternatif yoktur. Ailede genetik olarak saç dökülmesi olan erkekler ergenlik çağından başlayarak her yaşta saç dökülmesi ile karşılaşabilirler. Saç dökülmesinden şüphe ediliyorsa erken dönemde trikoskopik muayene yapılması gerekir. Bu aşamada kullanılacak ilaçlar etkili olacaktır. Beş alfa reduktaz inhibitörleri ile saç dökülmesi önlenebilir.

Testesteron denilen erkeklik hormonu beş alfa reduktaz denilen enzim aracılığı ile Dihidro testesterona dönüşür. Dihidro testesteron genetik ile birlikte erkeklerdeki saç dökülmesinden sorumludur. Özelikle bu enzimin tip 2 formu saç köklerinin etrafında görev alır. Etkilenen saç kökleri dolaşımlarını kaybederek dökülme evresine girerler. Sonunda saç hücreleri enerji üretiminden yoksun kalarak kalıcı olarak dökülürler.

Maalesef dökülmüş saçlar kalıcı olarak kaybedilir. Yeni saç kazancının günümüz koşullarında saç ekimi dışında bir alternatifi yoktur. Önümüzdeki yıllarda klonlama konusunda yapılan çalışmaların sonuçlanması beklenmektedir. Klonlanmış saç köklerinin saçsız alanlara enjeksiyonu ile dökülmüş saçların yerine yeni saçlar kazanılabilir. Diğer bir alternatif ise uygun adaylarda saç ekimidir.

Saç dökülmesi genetik saç dökülmesine bağlı dökülmüşse lazer ve kök hücre tedavileri ile ilaç tedavileri kullanılabilir. Genetik dışı dökülmeler vitamin eksikleri ve hormon bozukluklarına bağlı olabilir. B vitamini, follik asit, D vitamini eksiklikleri sayılabilir. Eksikliği olan vitaminlerin yerine konması saç köklerinin yeniden güçlenmesini sağlayacaktır. Hormon dengesizliği durumunda ise hormon düzenleyicilere ihtiyaç vardır.

Ümit Mahallesi Ankaralılar Caddesi No: 2 Kat: 7 Daire: 7 Nokta Ankara ŞA-RA Binası Çankaya / ANKARA

Saç Dökülmesinin Psikolojik Etkileri

Saç Dökülmesinin Psikolojik Etkileri Saç dökülmesi hem erkekler hem de kadınlar için ortak bir sorundur. Erkeklerin alopesiden muzdarip olma eğilimleri…

Dudak Dolgusu Ankara

Dudak Dolgusu İle Doğal Sonuçlar Elde Edilebilir Mi ? Dudakları biçimlendirmek ve kalınlaştırmak için uygulanan hyalüronik asit aynı zamanda vücutta…

Kaş Arası Botulinum Toksin Uygulaması

Sadece kaş arası botulinum toxin (Dysport/Botox) uygulaması yapılabilir? Sadece kaşa arasında çizgileri olana genç hastalar için bu bölgeye yapılacak botulinum…

Koltuk Altı Botoksu Ankara

Koltuk Altı Botoksu ile Terleme Tedavisi Nedir? Koltuk altı botoksu ile koltuk altındaki aşırı terleme tedavisi FDA onayını almış etkili…

Lazer Epilasyon Hakkında Merak Edilenler

Lazer epilasyon öncesi dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir? 2 hafta öncesine kadar kıllar alınmamalıdır. Çok uzamış kıllar jiletlenmelidir. 15 gün…