Kadınlarda Saç Dökülmesinin Nedenleri Nelerdir?

kadınlarda saç dökülmesi nedenleri nelerdirSaç dökülmesi kadınlarda sık görülmektedir. Meydana getirdiği kozmetik sorunun yanı sıra depresyon ve özgüven kaybı gibi psikolojik sorunlara da yol açabilmektedir.

Günlük 100-150 tel saç kaybı normal olarak kabul edilmektedir. Kadınlarda saç dökülmesinin nedenleri birçok konuda incelenebilmektedir.

 

 


Doğru tanı ve tedavi için mutlaka bir dermatolog tarafından değerlendirme gerekmektedir .

Kadınlarda Saç Dökülmesi

Saç Dökülmesi Tedavisi 

Kadınlarda Aşırı Saç Dökülmesi Nedenleri

Saç dökülmesi probleminde birden fazla potansiyel tetikleyici vardır. Bu durum saç dökülmesi nedenlerinin anlaşılmasını ve sonrasında uygun tedavi yönteminin belirlenmesini zorlaştırabilir. Saç dökülmesi nedenleri arasında en sık rastlanan genetik saç dökülmesi (androgenetik alopesi) ve reaktif saç dökülmesidir.

Saç Dökülmesinin Nedenini Öğrenin!

Genetik Saç Dökülmesi (Androgenetik alopesi)

Genetik olarak meyilli kişilerde saç dökülmesine yatkınlık görülmektedir. Genetik saç dökülmesi varlığında saçlar kademeli olarak kaybedilir ve zamanla saçlarda hacim kaybı hissedilmektedir.

Bazı saç kökleri erkek hormonlarına duyarlı olabilir ve bu duyarlılık, saç foliküllerinin giderek küçülmesine neden olabilir. Giderek küçülen foliküller her saç büyüme döngüsünde biraz daha ince ve daha kısa saç tellerinin üretilmesine neden olur.

Reaktif Saç Dökülmesi

Reaktif saç dökülmesi probleminde etken genetik faktörler olmaz. Burada ki saç kaybı bir veya birden fazla tetikleyicinin sonucunda olur. Günlük aşırı saç dökülmesi problemi telogen effluvium olarak bilinir. Besin yetersizliği, ani diyet değişiklikleri, yoğun stres durumu, aşırı üzüntü veya hastalık gibi iç dengesizliğe neden olan faktörlerin etkisiyle reaktif saç dökülmesi problemi meydana gelebilmektedir.

  • Hormonlar

Hormonal dengesizlik durumu saç dökülmesi nedenleri arasında sık gözlemlenmektedir. Hormonal durumlarda ki değişiklikler ayrıca yetişkin sivilcelerine, aşırı kilo alımına ve daha birçok sağlık sorununa neden olabilir. Hormonal bir dengesizlik durumunda saçlar dahil olmak üzere tüm vücutta patolojik durumlar ortaya çıkabilmektedir.

Vücut tarafından salgılanan hormonlar saç büyüme döngüsünün düzenlemesinde büyük bir rol oynar. Östrojen hormonu kadınlarda daha çok salgılanan ve saç tellerinin büyümesine yardımcı olan bir hormondur. Androjen hormonu ise östrojen hormonu gibi çok saç dostu bir hormon değildir. Erkeklerde daha yoğun bulunan androjen hormonu ve saçların büyüme döngüsünü kısaltır.

Kadınlarda aşırı androjen hormonunun salgılanması kadın tipi saç dökülmelerine yol açabilir. Kadınlarda androjen hormonu Polikistik Over Sendromu gibi bir endokrin bozukluğundan kaynaklanıyor olabilir. Folikül bazında hormon duyarlılığına genetik olarak yatkınlık varsa, beklenenden daha fazla saç kaybı olmaktadır.

  • Stres

Yoğun yaşanan stres durumunda saç kökleri etkilenebilmektedir. Aşırı stresli olunan dönemlerde vücut daha fazla androjen hormonu salgılamaya başlar. Vücutta artan androjen hormonu saç föliküllerinin büyümesine engel olup saç dökülmesi problemi yaşanmasına sebep olabilir. Stres; saç dökülmesi probleminin yanında ayrıca kepeklenme, saç egzeması gibi sorunları da tetikleyebilir.

  • Demir eksikliği

Demir eksikliği yani anemi durumu kadınlarda karşılaşılan saç dökülmesi problemlerinin en yaygın nedenlerinden biridir. Vücudumuzda bulunan demir saç hücrelerinin ihtiyaç duyduğu proteini üretmek için gereklidir. Demir eksikliği durumunda saç telleri bu durumdan zarar görür ve büyüme evresine geçemeden saç tellerini kaybederiz.

  • Hipotiroidizm ve Hipertiroidizm

Vücudumuzda bulunan tiroid bezi, gerekli proteinlerin üretiminde, dokuların oksijen kullanımı kontrolünde ve genel olarak vücut metabolizmasının düzenlenmesinde önemli görevleri üstlenir. Bu nedenle yaşanacak olan tiroid bezindeki dengesizlik saç köklerini etkileyebilir. Ayrıca, hipotiroidizm yani tiroid bezlerinin az çalışması durumu tedavi edilmezse ilerleyen süreçlerde anemiye neden olabilir.

  • Vitamin B12 eksikliği

B12 vitamininin eksikliği de saç dökülmesi nedenleri arasında yer almaktadır ve vücutta yorgunluk ile beraber düşük enerji hissedilmesine de neden olabilir. B12 vitamini eksikliği dokularınıza oksijen taşıyan kırmızı kan hücrelerinin sağlığını etkileyerek saç tellerinin dökülmesine neden olabilir

  • Dramatik kilo kaybı

Ani diyet değişiklikleri ve ani kilo kaybı geçici saç kaybına sebep olabilir.

  • Menopoz

Menopoza ile birlikte vücutta meydana gelen değişiklikler saçları  da etkileyebilmektedir. Saç dökülmesi problemi yaş ile beraber saç tellerinin incelmesiyle artabilir. Bu durum yaş alma sürecinin doğal bir parçasıdır.

Saç dökülmesi probleminin hemen fark edilmesi erken dönemde fark edilmeyebilmektedir.  Saç telleri döngüsel olarak uzar, bu da bir tetikleyici neden olduktan sonra saçların dökülmesinin 3 aya kadar sürebileceği anlamına gelir. 3 aydan uzun süredir günlük olarak 100-150 telden daha fazla saç telinin kaybediliyor olması ve yerine yeni saçların gelmemesi patolojik bir durumun habercisi olabilir.

Kadınlarda Saç Dökülmesinin Diğer Nedenleri

  • Telogen effluvium
  • Anagen effluvium
  • Alopesi areata
  • Diffuz Alopesi
  • Doğumsal saç yapı bozuklukları
  • Primer skarlı alopesiler
  • Sekonder skarlı alopesiler
  • Trikotillomani
  • Traksiyonel alopesi
  • Saçlı derinin mantar enfeksiyonları

Saç Dökülmesi Tedavi Süreci Nasıldır?

Kadınlarda Erken Dönemde Saç Dökülmesi Teşhis Edilebilir Mi?

Kadınlarda saç dökülmesi erken dönemde dermatologlar tarafından teşhis edilebilir. Temel tanı aracı öncelikle hastanın hikayesinin alınmasıdır. Saç dökülmesinin hangi aşamada olduğu ve nedeni çeşitli muayene ve testlerle anlaşılabilir. Kadınlarda kan testleri önemli bir yere sahiptir.

Saç Dökülmesinin Tanısında Hangi Yöntemler Kullanılır?

Saç hastalıkları tanısında kullanılan tanısal araçlar:

  • Dermatoskopi
  • Dijital dermatoskopi
  • Saç çekme testi
  • Trikogram
  • Saçlı deri biyopsisi
  • Kan testleri

Kadınlarda Saç Dökülmesinin devam edip etmediği veya saç dökülmesi için verilen tedavinin faydalı olup olmadığı takip edilebilir mi?

Saç dökülmesi için verilen ilaçların faydalı olup olmadığı sayısal değerlerle takip edilebilir. Bunun için aşağıda adı geçen sistemler kullanılır.

  • Trikogram
  • Haircheck System
  • Dijital total hair count test

Kadınlarda saç dökülmesinin etkili tedavisi var mıdır?

Kadın tipi saç dökülmesi (Androgenetik alopesi) erken dönemlerde teşhis edildiğinde saç dökülmesi yavaşlatılabilir ve ilaçlar kullanıldığı sürece bir ölçüde durdurulabilir.

Kadınlarda genetik sebeplere bağlı saç dökülmelerinin tedavisinde FDA tarafından onaylanmış veya kanıtlanmış tedaviler

  • Topikal minoksidil
  • Oral Finasiterid
  • Soğuk lazer (LLLT)
  • Hormon tedavileri
  • Saç ekimi
  • Kök hücre tedavileri

Onaylanmamış veya kanıtlanmamış tedaviler

  • PRP
  • Mezoterapi

İleri dönem kadın saç dökülmelerinde ilaçlar faydalı olabilir mi?

Saçlı deride köklerin olmadığı saç dökülmelerinde medikal tedavilerin faydası olmamaktadır. İncelmiş ve dökülmek üzere olan saçlara uygulanan tedaviler etkili olabilmektedir. Saç köklerinin kaybolduğu durumlarda donöru uygun olan kadınlar için saç ekimi güzel bir  alternatif olabilir.

Ümit Mahallesi Ankaralılar Caddesi No: 2 Kat: 7 Daire: 7 Nokta Ankara ŞA-RA Binası Çankaya / ANKARA

Dermapen Tedavisi Ankara

Zamanla yüzümüzde ifade çizgileri biriktirerek yaşlanma belirtilerini göstermeye başlarız. Çevre kirliliği, yaşam tarzı ve alışkanlıklarımız cilt yaşlanmasını genetik faktörlerle birlikte…

Akne Tedavisi

Akne Nedir ? Genç nüfusun %85’ini etkileyen akneler vücutta yüz, sırt ve gövdede yağ bezlerinin aşırı aktivitesi sonucunda oluşan bir…

Stres Saçları Beyazlatır Mı?

Stres, Saçları Beyazlatır Mı? Aşırı stresin bir gecede saçları beyazlatabildiği oldukça yaygın bir inançtır. Fransa Kraliçesi Marie Antoinette’nin 37 yaşında…

Mevsimsel Saç Dökülmesi

Mevsimsel Saç Dökülmesi İlkbahar ve Güz Döneminde Saç Dökülmesi Neden Olur? Genellikle günde 100 saç teli dökülmesi sayısı bazı aylarda…

Ankara Botoks Tedavisi

Botoks Nedir ? Ankara botoks fiyatları nasıl belirlenir, Ankara Botoks; (Botox / Dysport ), kası zayıflatan veya kasın geçici felcine…

Aşırı Terleme ve Tedavi Yöntemleri

Aşırı terleme, normal terlemeye oranla vücudun atması gerekenden çok daha fazla sıvıyı dışarı atması rahatsızlığıdır. Vücutta en çok aşırı terlemeyle…

Botoks İle Cilt Gençleştirme

Botoks ile Cilt Gençleştirme Botoks ile cilt gençleştirme enjeksiyonları uygulamayı tercih eden hastalara daha genç bir görünüm kazandırmak için yüz…