Skar, Yara İzi

Skar Yara İzi Tedavisi, Ankara Skar Yara İzi Tedavisi, Skar, Yara İzi

Yara, yaralanma iyileştikten sonra ciltte kalan işarete denir. Yara izleri iyileşme sürecinin doğal bir parçasıdır. Skar, yara izleri tamamen kaybolmasa da,  hafifler veya solgunlaşır.

Yara izi türleri

Normal ince çizgi şeklinde skar ve izleri;

Genellikle kesi sonucu oluşur normal yara gibi iyileşir, zamanla giderek  soluklaşacak ve düzleşecek olan kırmızı, kabarık bir çizgi bırakır. Bu işlem iki yıla kadar sürebilir. Yara tamamen kaybolmaz soluklaştığı için zor görünür bir hal alır ve zaman zaman kızarabilir.

İnce çizgi yaraları bir yaranın ardından veya ameliyattan sonra yaygındır.

Daha koyu cilt tiplerinde, skar dokusu kahverengi veya beyaz bir iz bırakarak  kaybolabilir. Koyu ciltlerde soluk bir skar daha belirgin olabilir, çünkü skar dokusu bronzlaşmaz.

Keloid izleri;

Bir keloid skarı, yaranın bölgesinde çok fazla kollajen üretildiğinde ortaya çıkan dokunun aşırı büyümesidir. Keloid izlerinde yara iyileştikten sonra bile büyümesine devam eder.

Keloid skarları cildin üzerinde yükselir ve yeni oluştuğunda yavaş yavaş soluklaşmadan önce kırmızı veya mor renktedir. Genellikle kaşıntılı veya ağrılıdırlar. Skar, yara izleri eklem yakınında ise hareketi kısıtlayabilirler.

Hipertrofik yara izleri;

Keloid skarları gibi, hipertrofik skarlar da bir yara bölgesinde aşırı kollajenin üretilmesinin sonucudur. Ancak hipertrofik skarlarda keloid skarlarına kıyasla çok fazla kolajen üretilmez.

Ayrıca, keloid skarlarının aksine, hipertrofik skarlar orijinal yaranın sınırlarının ötesine uzanmaz, ancak altı aya kadar kalınlaşmaya devam edebilirler. Hipertrofik yara izleri, birkaç yıl boyunca daha düz ve soluklaşmadan önce kırmızı rengi alarak  yükselir.

Atrofik yara izleri;

Atrofik  yara izi oluştuğu bölgede normal deri seviyesinden daha çökük olarak görülür. İzin bulunduğu bölgede ayrıca yağ dokusundan da bir kayıp vardır.

Deri çatlağı;

Çatlak izleri, cildin daha derin tabakası (dermis) yırtıldığında cildin yüzeyinde görülen dar çizgilerdir. Genellikle hamilelik veya ergenlik döneminde veya vücut geliştirme veya hormon replasman tedavisinin bir sonucu olarak ortaya çıkan hormonal değişikliklerden kaynaklanır.

Yara izlerinin tedavisi;

Tam olarak yara izlerinin giderilmesi mümkün değildir, ancak çoğu yara izi zamanla kaybolur ve solgunlaşır. Bir yara izinin görünümünü iyileştirebilecek ve daha az görünür hale getirmeye yardımcı olabilecek bir dizi tedavi mevcuttur.

Skar, yara izi tedavi seçenekleri nelerdir ?

  • Kök hücre tedavileri
  • Lazer tedavileri
  • Microiğneleme
  • Topikal silikon jel veya silikon jel tabakaları
  • Basınçlı pansumanlar
  • Lokal steroid enjeksyonları
  • Kozmetik kamuflaj (makyaj)
Ümit Mahallesi Ankaralılar Caddesi No: 2 Kat: 7 Daire: 7 Nokta Ankara ŞA-RA Binası Çankaya / ANKARA

Koltuk Altı Botoksu Ankara

Koltuk Altı Botoksu ile Terleme Tedavisi Nedir? Koltuk altı botoksu ile koltuk altındaki aşırı terleme tedavisi FDA onayını almış etkili…

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Nelerdir?

Cinsel yolla bulaşan hastalıkların birçoğu ilerleyen zamanlarda ciddi sağlık sorunlarına sebep olabilir. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar her zaman semptomlara neden…

Lazer Epilasyon Sonrasında İz Kalır mı?

Lazer epilasyon uygulaması sonrasında kızarıklık görülmesi beklenen bir durumdur. Normalde uygulamayı takip eden birkaç saat içinde tamamen sona ermesi gerekir.…

2022 Saç Ekimi Fiyatları Ankara

Saç Ekimi Fiyatları 2023 Ankara Saç Ekimi fiyatları 2023 yılında yine klinikler arasında değişkenlik gösterecektir. Fiyattan daha önemli olan öncelikle…

Lazer Epilasyon Tedavisi Nedir?

Lazer Epilasyon Tedavisi Nedir? İstenmeyen tüyleri azaltmak için kullanılan konsantre bir ışık demeti olan lazerin epilasyon tedavisinde kullanılmasına Lazer Epilasyon…

Çatlak Tedavisi Ankara

Çatlaklar Nedir ve Nasıl Oluşur? Çatlaklar, cildimizin içinde doğal olarak bulunan ve derimizin esnemesini sağlayan elastinin zamanla beraber hasar görmesi…

Tırnak Ayrılması Nedenleri Nelerdir?

Lazerle Tırnak Mantarı Tedavisi ✓  Tırnak Mantarı Nedir? ✓ Tırnak plağının tırnak yatağından kısmen veya tümüyle ayrılması dermatologlar tarafından görülen…

Aşırı Terleme ve Tedavi Yöntemleri

Aşırı terleme, normal terlemeye oranla vücudun atması gerekenden çok daha fazla sıvıyı dışarı atması rahatsızlığıdır. Vücutta en çok aşırı terlemeyle…