Kadınlarda Saç Dökülmesi

kadınlarda saç dökülmesi, kadınlarda saç dökülmesi nedenleri nelerdirKadınların neredeyse üçte biri hayatlarının bir döneminde saç seyrelmesi, incelmesi veya saç dökülmesi gibi saç sorunları ile karşılaşırlar. Ancak dökülmenin seyrelme şeklinde olması ve saç çizgisinin korunması,  kadınlarda saç dökülmesini erken dönemde fark edilmesini güçleştirmektedir. Kadınlarda saç dökülmesi az miktarda bile olsa psikolojik olarak ciddi şekilde etkilenmelerine neden olur.

Bu tip durumlarda genellikle saçlarını kamufle ederler, saklayarak maskelerler böylece çevre tarafından fark edilmezler. Kadınlarda saç dökülmesi kademeli olarak kötüleşebilir, mevsimsel olabilir, menopoz ve doğum sonrası artabilir; hormonal değişiklikler ve eksternal faktörlerden etkilenebilir.

Kadın saç dökülmesinin erkek saç dökülmesinden farkı nedir?

Androgenetik alopesi, hem erkeklerde, hem de kadınlarda görülen yaygın bir saç dökülmesi şeklidir. Bu durum erkek tipi kellik olarak adlandırılır. Saç şakaklardan başlayarak dökülür. Zamanla saç çizgisi “M” şeklinde geri çekilir. Ayrıca saç başın üst kısmında incelir ve zamanla tam kelliğe doğru ilerler. Kadınlarda erkek tipi kellik daha farklı seyreder. Başın her yerinde saçlar incelir fakat saç çizgisi geri çekilmez. Anrogenetik alopesisi olan kadınlarda tamamen kellik yaşanması sık rastlanan bir durum değildir.

Saç Dökülmesi Tedavisi

Regenera Activa Saç Tedavisi 

Kadınlar, hastalıklara bağlı saç dökülmeleri konularında erkeklerden daha duyarlıdırlar. Oluşan saç dökülmesini genetik sebeplere bağlı saç dökülmesinden ayırt etmek oldukça zordur. Dermatolog tarafından yapılacak olan çeşitli tanısal testler, dermatoskopi, video mikroskop gibi incelemeler kesin tanıya götürecektir.

  •  Hergün çok miktarda saç dökülüyor ve kopuyorsa,
  • Başın tepe bölgesinde saçlar incelmiş ve seyrekleşmiş ise
  • Saçlarınızın arasından kafa deriniz görünmeye başlamışsa,

yapmanız gereken hemen bir dermatologdan randevu almaktır. Erken tanı tedavinin sonucunu olumlu etkiler. 

Saç Büyüme Döngüleri Nelerdir?

Saç dökülme aşamasına kadar esas olarak üç evreden geçer:

  • Anagen evre (büyüme evresi); iki yıldan sekiz yıla kadar sürebilir. En uzun evredir. Vücudun farklı bölgelerinde kılların anagen evreleri farklıdır.  Bu aşama genellikle kafanızdaki saçın yaklaşık %85 ​​ila %90’ını kapsar.
  • Katagen evre (geçiş evresi); saç köklerinin küçüldüğü ve yaklaşık iki ila üç hafta sürebilir.
  • Telojen evre (dinlenme evresi); yaklaşık iki ila dört ay sürer. Bu evrenin sonunda saç dökülür.

Kirpikler, kol ve bacak kılları ve kaşlar gibi daha kısa kıllarınız kısa bir anagen faza sahiptir – yaklaşık bir ay. Saç derisi saçlarınız altı yıla kadar veya daha uzun sürebilir.

Kadınlarda Saç Dökülmesinin Türleri Nelerdir?

Üç çeşit saç dökülmesi vardır: ananen effluvium, telogen effluvium ve FPHL.

  • Anagen effluvium : Kemoterapi gibi ilaçların büyüyen bir saç  folikülünü etkilemesinden kaynaklanır.
  • Telogen effluvium : Saçın döküldüğü aşama olan telojen fazına ulaşan saç foliküllerinin sayısının normalden fazla olmasından kaynaklanır.
  • Androgenetik alopesi/kadın tipi alopesi/kadın tipi saç dökülmesi (FPHL)/kellik : Saçın başın üst kısmında ve yanlarda incelmesi ile görülen en yaygın tiptir.

Hangi Kadınlarda Saç Dökülmesi Daha Olasıdır?

Birçok kadın saç dökülmesi ile ilgili dönem dönem sorun yaşayabilir. Bununla birlikte, genellikle yaygın olan durumlar şunlardır:

  • Kemoterapi gören ve diğer ilaçlardan etkilenen kadınlar
  • 40 yaşından büyük olanlar
  • Yeni doğum yapmış kadınlar
  • Menopoza girmiş olanlar
  • Saçlarını çeken, sıkı at kuyruk yapanlar, saçlarında sert kimyasallar kullananlar.

Kadınlarda Saç Dökülmesinin Nedenleri Nelerdir?

Kadın Tipi Saç Dökülmesi (Kadın Androgenetik Alopesisi, FPHL)

Kadınlarda saç dökülmesine en sık genetik sebepler neden olur. Genetik faktörler, hormonlar ve yaş etkilidir. Aynen erkeklerde olduğu gibi kadınlarda da 5 alfa Reduktaz enzimi aracılığı ile oluşan dihidrotestesterone (DHT) dökülmeden sorumludur. Kadınlarda hem 5 alfa redüktaz enzim miktarları hem de aromataz enzim varlığı erkeklerden farklı saçlı dökülmesi oluşumundan sorumludur.

Kadınlarda Saç Dökülmesi Nedenleri Nedenleri Nelerdir?

Kadınlarda Genetik Dışı Yaygın Saç Dökülmesi Sebepleri

Obstetrik veya jinekolojik rahatsızlıklar, anemi, tiroid hormon bozuklukları, lupus gibi kolajen doku hastalıkları, yıkıcı diyetler, çinko ve çeşitli vitamin eksiklikleri, stres ve emosyonel problemler kadınlarda saç dökülmesinin genetik dışı nedenleri arasında yer alır.

Tellogen effluvium nedenleri; kronik hastalıklar, ameliyatlar, mevsimsel geçiş, tellogen effluviuma neden olan ilaçlar, kan sulandırıcılar, gut tedavisinde kullanılan ilaçlar, antihipertansifler, antiepileptikler, antihipertansifler, kolesterol düşürücü ilaçlar, antidepresanlar, oral kontraseptifler, tiroid ilaçları, diet ilaçları, vitaminler.

Anagen saç dökülmesi nedenleri: kemoterapotikler ve radyoterapi.

Kadınlarda Bölgesel Saç Dökülmesi Sebepleri

Skarsız Olanlar

  • Alopesi Areata

Lokalize para şeklinde saç dökülmeleri şeklinde ortaya çıkar. Otoimmun bir rahatsızlık olup sistemik diğer otoimmun hastalıklarla bir arada olabilir.

  • Traksiyonel Alopesi

Sıkı toka veya toplamaya bağlı oluşan saç kayıplarını ifade eder. Geçici veya kalıcı olabilmektedir

Skatrisyel (skarlı) Saç Dökülmeleri

  • Primer Skatrisyel Alopesiler

Direkt kıl kökünü etkileyerek oluşan saç dökülmeleridir. Bu grupta; Liken pilanopilaris, Diskoid lupus, Folikülitis dekalvans, Frontal fibrozan alopesi gibi hastalıkları bulunur.

  • Sekonder Skatrisyel Alopesiler

Kaza veya travma sonucu oluşurlar. Deri ile birlikte kıl kökleri de kalıcı olarak hasar görmüş ve kıl folikülleri kaybolmuştur.

Kadınlarda Saç Dökülmesi ile İlgili Sorular

.

Kadınlarda genetik sebeplere bağlı saç dökülmesi sık görülür. Bunun dışında telogen effluvium denilen ve hormon bozuklukları ile çeşitli vitamin ve mineral eksikliklerinden kaynaklı saç dökülmeleri de yaygındır. Genetik yapı anne ve babadan gelebilir. Kadınlarda genetik saç dökülmelerine tanı koymak erkekler kadar kolay değildir. Trikoskopik muayane ve laboratuvar testleri mutlaka yapılmalıdır. Tanı konulamayan hastalarda son seçenek olarak biopsi alınarak incelenebilir.

Doğru tanı konmuş kadın hastalarda tedavi ile dökülen saçlar tekrar çıkabilir. Özellikle telogen effluvium kronikleşmeden önce tanı konulması dökülen saçların geri kazanılmasını sağlayacaktır. Genetik sebeplere bağlı saçları dökülen kadınlarda dökülmüş saçlar kalıcı olarak döküldüğünden yeniden çıkmayacaktır. Saç dökülmesine bağlı açıklığı belirgin olan kadınlarda saç ekimi alternatif olabilir. Erken dönemde doğru tanı konulması önemlidir.

Saç dökülmesinin nedenine göre değişir. Vitamin eksikliklerinde eksik olan vitaminin yerine konması gerekir. Kan testleri ile tespit edilebilir. Hormon bozukluğu varsa hormon düzenleyici gerekir. Genetik sebeplere bağlı ise lazer kök hücre ve ilaçlarla tedavi edilebilir. Obesite ve insülin direnci saç dökülmesine neden olur. Diyet ve kilo verme ile saçların güçlenmesi sağlanabilir.

Kanser farklı mekanizmalarla saç dökülmesine neden olabilir. Saç dökülmesi direkt olarak kanserin belirtisidir denemez ancak kanser saç dökülmesine neden olabilir diyebiliriz. Kansere bağlı kilo kaybı, vitamin eksiklikleri ve vücudun yaygın ve ağır stres altında olması saç dökülmesine de neden olur. Kanser ilaçlarının bir kısmı saç dökülmesine neden olur. Kronikleşmeden önce tedavi edilmesi gerekir.

Genetik saç dökülmeleri ve skarlı alopesilere bağlı saç dökülmelerinde erken dönemde tanı konulması gerekir. Çünkü dökülen saçlar kalıcı olarak kaybedilebilir. Halk arasında saç kıran denilen para şeklinde saç dökülmeleri kronikleştiğinde yeniden saç çıkışı olmayacaktır. Erken dönemde tedavi edilmesi gerekir. Saç koparma hastalığı kalıcı saç kaybına neden olabilir. Saç dökülmesinin kendisi depresyona neden olarak saç dökülmesine katkıda bulunabilir.

Saç dökülmesine en sık sebep olan vitaminler B12, Follik asit vitaminleridir. Çinko, demir ve Biotin eksiklikleri saç dökülmelerine neden olur. Son yıllarda D vitamini ile ilgili yapılan çalışmalarda saç dökülmeleri ile bağlantı kurulmuştur. Bu eksikleri laboratuvar testleri ve muayene ile tespit etmek kolaydır. Eksik olan vitamin yerine konulduğunda saç dökülmesi düzelecektir. Gereksiz vitamin alınması vitamin zehirlenmesine neden olarak saçları dökebilir.

Ümit Mahallesi Ankaralılar Caddesi No: 2 Kat: 7 Daire: 7 Nokta Ankara ŞA-RA Binası Çankaya / ANKARA

Kavitasyon ile Bölgesel Zayıflama

Kavitasyon ile Bölgesel Zayıflama, Bölgesel incelme ve Selülit tedavisi  Beslenme alışkanlıklarının düzeltilmesi, yağ yakıcı diyetler ve egzersiz, bazı durumlarda bölgesel…

Yara İzi (Skar) Nedir?

Ankara Yara İzi Tedavisi (Skar Tedavisi) Nasıl Yapılır? Cildinizde bir yaralanma olduğunda, vücudunuz yaranızı doğal olarak onarır. Yaranın derinliği vücudunuzun…

Akne Tedavisi

Akne Nedir ? Genç nüfusun %85’ini etkileyen akneler vücutta yüz, sırt ve gövdede yağ bezlerinin aşırı aktivitesi sonucunda oluşan bir…

Ankara Dudak Dolgusu

Dudak Dolgusu  Dudak dolgusu işlemi invaziv bir tedavi değildir. Ve neredeyse iyileşme süresi gerekmez; tedaviden hemen sonra hasta gündelik hayatına…

Botulinum Toksin ile Migren Tedavisi

Botulinum toksin ile migren tedavisi için önemli adım tetikleyen noktalarının tespit edilmesidir. Bu bağlamda atakların başlangıç noktaları hakkında hastadan alınan…