Dünya El Yıkama Günü: Hijyenik El Yıkama Aşamaları

Hijyenik El Yıkama Aşamaları

Hijyenik El Yıkama Aşamaları; 15 Ekim 2008 den bu yana kutlanmaktadır. Amaç hastalıklardan korunmanın basit ve en ucuz yolu için küresel ve lokal kültürlerde sabunla yıkamayı teşvik etmek, sabunla el yıkamanın faydaları konusunda farkındalık yaratmak.
2017 Dünya el yıkama gününün teması “Ellerimiz, Geleceğimiz”

El yıkamak hayat kurtarır: Dünya el yıkama günü

El yıkamak bir çeşit insanın mikrobiyal hastalıklardan korunmak için kendi kendine yapabildiği aşı gibidir. Düzenli el yıkamak hele de özellikle belli aktiviteler esnasında ve öncesinde yapılması hastalıklardan korunmanın ve mikropları temizleyerek yayılmasını önlemenin en basit yoludur. El yıkama ile özellikle ishal ve solunum yolu hastalıklarını yayılmasını azaltmaktadır. Sabun ile yıkanamayacaksa en az %60 alkol içeren hijyen solüsyonları kullanılabilir.

Çabuk ve çok basit bir yol ile kazanan hepimiz, kaybeden ise mikroplar!

Ellerimizi ne zaman yıkamalıyız?

Yemek hazırlamadan önce ve sonra
Yemek yemeden önce
Hastalıklı biri ile temastan sonra
Tuvalet sonrası
Çocuk bezi değiştirdikten sonra
Burun temizleme, öksürük ve hapşırık sonrası
Hayvanla, hayvan yemi ve atıkları ile temas sonrası
Evcil hayvan ve besinleri ile elleme sonrası
Çöple temas sonrası

Eller nasıl yıkanmalı?

 

Basitçe; ıslat, sabunla, ovala, durula, kurut.
Ovalama 20 sn sürmelidir.

Hassas deriye sahipseniz, deride kuruluk probleminiz varsa veya takıntı olarak aşırı el yıkayanlarda el derisinde dermatit veya egzama oluşabilir. Bu daha çok cildimizde koruyucu olarak bulunan koruyucu yağların sabun veya antiseptiklerle uzaklaşması sonucu oluşur. Bu durumda el yıkama sonrası nemlendirici krem uygulamak ve parfümsüz sabunları tercih etmek yararlı olacaktır. Nemlendirici krem her yıkama sonrası ve ellerinizin kuruduğunu hissettiğinizde uygulamalısınız. Yüzük gibi aksesuarlar var ise el yıkama öncesi çıkarılmalıdır. Ayrıca nonallerjik eldiven kullanılması el yıkama sıklığının azaltılmasına yardımcı olabilir.

Ümit Mahallesi Ankaralılar Caddesi No: 2 Kat: 7 Daire: 7 Nokta Ankara ŞA-RA Binası Çankaya / ANKARA

Lazer ile Cilt Yenileme Nasıl Olur?

Yıllar içinde cildimizdeki fibroblast ve dolayısı ile kollajen miktarının azalması deride gözenekler, ince çizgiler, ton farkları ile ciltte sarkma ile…

COVID-19 Sonrası Saç Dökülmesi Olur Mu?

Koronavirüs Hastalığı Sonrası Saç Dökülmesi (Sars-CoV-2 Telogen Effluvium) SARS-COV-2 virüsü vücuttan ayrıldıktan sonra da uzun süre etkileri devam edebilmekte veya…

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Nelerdir?

Cinsel yolla bulaşan hastalıkların birçoğu ilerleyen zamanlarda ciddi sağlık sorunlarına sebep olabilir. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar her zaman semptomlara neden…

Lazerle Akne Tedavisi

Lazerler akne tedavisi hafif-orta sivilceleri önlemeyi amaçlayan bir tedavi seçeneğidir. Sivilce bakterileri gözeneklerde oluştuğunda cilt iltihaplanır akne lezyonlarına ve lekelere…

Saç Ekim’inde İlk Seans

Saç Ekim’inde İlk Seans Neden Önemlidir? Saç ekim’inde ilk seans çok önemlidir çünkü tüm sürecin çerçevesini oluşturur. Önceki ameliyatlarla lekelenmemiş bu…

Seboreik Dermatit

Seboreik Dermatit Nedir? Seboreik dermatit toplum genelinde yaygın olarak gözlemlenen bulaşıcı özelliği olmayan bir cilt problemidir. Saçlı kafa derisine tutunan…