Tırnak Mantarı Nedir?

Tırnak mantarı nasıl tedavi edilir, tırnak mantarı nedenleri nelerdirTırnak mantarları enfeksiyonlarına çeşitli mantarlar neden olabilir. En çok bilinen dermatofit adı verilen bir mantar çeşididir. Maya ve küf mantarları da tırnak enfeksiyonlarına neden olmaktadır.

Mantarlar için en ideal üreme ortamı sıcak ve nemli bölgelerdir. Bu nedenle sıklıkla ayak parmakları arası, ağız içi, ayak tırnakları, el tırnakları, saçlı deri, kasıklar ve kadın cinsel organında görülür.

Ayak tırnak mantarı, el tırnak mantarına göre daha sıklıkla görülür. Tırnak mantarları bulaşıcılığı yüksek olan mikrobik canlılardır.

Tırnak Mantarları Nasıl Oluşur ve Korunmak için Neler Yapmalıyız?

Sağlıklı bir bireyin mantar enfeksiyonlarına yakalanmasının en önemli nedeni ıslak ve nemli ortamlardaki mantarlardır. Spor salonları duşlar, hamamlar, yüzme havuzları, soyunma kabinleri gibi yerler bulaşma noktalarıdır. Tırnaktaki küçük bir kesikten veya çatlaktan mantarların bulaşma olasılığı yüksektir. Buralardan giren mantarlar ciddi enfeksiyonlara neden olur ve çabuk yayılır, bulaşıcılığı da yüksektir.

Tırnak mantarlarından korunmak için:

  • El ve ayaklarımızı düzenli yıkamalı ve kurulamalıyız.
  • Enfekte olmuş bir tırnağa dokunduktan sonra ellerimizi çok iyi yıkamalı, kurutmalı ve nemlendirmeliyiz.
  • Tırnaklarımızı düz bir şekilde kesmeliyiz. Törpü ile kalınlaşmasını engellemeliyiz.
  • Tırnak makasımızı dezenfekte etmeliyiz.
  • Ter emici çorap giymeli ve günlük değiştirmeliyiz.
  • Hava alan malzemelerden yapılan ayakkabılardan giymeliyiz.
  • Havuzlarda ve soyunma alanlarında ayakkabı giymeliyiz.
  • Sterilize edilmiş manikür aletleri kullanılmasına dikkat etmeliyiz.
  • Oje ve yapay tırnaklardan vazgeçmeliyiz.

Tırnak Mantarının Belirtileri Nelerdir?

Tırnak mantarı, el ya da ayak tırnağınızın ucunun altında sarı veya beyaz bir nokta olarak başlar sonra yayılarak diğer tırnakları da etkileyebilir; tırnakta şekil bozukluğu, kalınlaşma, kırılma, tırnak altında biriken kalıntılardan dolayı hafif pis koku ve matlaşan tırnak rengi başlıca belirtileridir.

Tırnağımızda mantara bağlı belirtileri fark ettiğimizde ve tırnak giderek kalınlaşıp renk değiştirmeye başladığında ayrıca şeker hastalığınız da varsa vakit kaybetmeden bir dermatoloğa görünmelisiniz.

İleri dereceli tırnak mantarlarında ağrı olabilir ve tırnaklarda kalıcı hasar oluşabilir. Şeker hastalığı ve kullanılan ilaçlar yüzünden baskılanan bağışıklık sisteminiz ayakları ötesine de yayılan ciddi enfeksiyonlara yol açabilir.

Tırnak Mantarının Tedavisi

Belirtilerini fark ettiğimiz rahatsızlığımız için yapmamız gereken öncelikle cilt hastalıkları konusunda uzmanlaşmış bir dermatologdan randevu almaktır. Cilt hastalıkları uzmanı (dermatolog) doktorunuz tırnak mantarı teşhisinden sonra tedavi sürecini başlatacaktır. Tedavi duruma göre mantarın türüne göre şekillenecektir.

İlaç tedavisi ile birlikte lazer uygulaması tırnak mantarı hastalığınıza çözüm olacaktır.

Tırnak mantarının lazerle tedavisi tırnak ve yumuşak dokuya zarar vermeden yapılır. Tedavi hastanın diğer tırnaklarında gizli mantar olasılığı nedeniyle tüm tırnaklara aynı anda uygulanır.

Lazer tedavisi sırasında hasta hafif bir ısınma hissi duyabilir. Lokal anesteziye gerek kalmaksızın işlem yapılır. Hastalar uygulama sonrasında günlük yaşamlarına dönebilir.

Lazerle tırnak mantarı tedavisinin bir seansı yaklaşık 30-45 dakika sürmektedir. Seanslar bir tırnak için bir hafta arayla 2-4 seans arası uygulanabilir.

Ümit Mahallesi Ankaralılar Caddesi No: 2 Kat: 7 Daire: 7 Nokta Ankara Çankaya / ANKARA

Ankara Dudak Dolgusu

Dudak Dolgusu  Dudak dolgusu işlemi invaziv bir tedavi değildir. Ve neredeyse iyileşme süresi gerekmez; tedaviden hemen sonra hasta gündelik hayatına…

Boyun Çizgilerinin Ameliyatsız Tedavisi

Cerrahi olmayan gençleştirme etkisi Boyun derisi çok hassastır yaşlanma belirtilerini bu nedenle daha belirgin gösterir. Boyun çizgilerinin tedavisi boyun derisinin…

Lazer Epilasyon Hakkında Merak Edilenler

Lazer epilasyon öncesi dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir? 2 hafta öncesine kadar kıllar alınmamalıdır. Çok uzamış kıllar jiletlenmelidir. 15 gün…

Çatlak Tedavisi Ankara

Çatlaklar Nedir ve Nasıl Oluşur? Çatlaklar, cildimizin içinde doğal olarak bulunan ve derimizin esnemesini sağlayan elastinin zamanla beraber hasar görmesi…

Yüz ve Boyun Dolgusu

Yüz ve boyun dolgusu; Yıllar ilerledikçe, yüzde ve boyunda çökmeler ve kırışıklıklar oluşmaya başlar. Bu görünümden kurtulmak isteyenlerin en büyük…

Lazer ile Cilt Yenileme Nasıl Olur?

Yıllar içinde cildimizdeki fibroblast ve dolayısı ile kollajen miktarının azalması deride gözenekler, ince çizgiler, ton farkları ile ciltte sarkma ile…