COVID-19 Sonrası Saç Dökülmesi Olur Mu?

Koronavirüs Hastalığı Sonrası Saç Dökülmesi (Sars-CoV-2 Telogen Effluvium)

covid sonrası saç dökülmesi olur mu?SARS-COV-2 virüsü vücuttan ayrıldıktan sonra da uzun süre etkileri devam edebilmekte veya farklı semptom ve bulgular gelişebilmektedir. COVID 19 ile ilgili semptomların başlamasından 4 haftalık bir süre sonrasında da semptomlar veya komplikasyonlar devam ediyorsa bu durum “akut COVID 19 sendromu sonrası” olarak adlandırılır. COVID 19 geçiren hastalar semptomlarının uzun sürmesinde dolayı kendilerini “uzun nakliyeciler” olarak tanımlamışlar ve bu duruma da “uzun COVID” ve akut sonrası COVID sendromu (PACS) gibi isimler konulmuştur.

Covid geçiren hastalardan çoğunun iyileşmelerinin 60. Gününde bile bir veya daha fazla semptomları olduğu Carfi ve meslektaşları JAMA’daki yayınlarında yazmışlardır. Spesifik olarak, bu çalışmanın yazarları, hastaların %87,4’ünün en az bir belirti olduğunu ve en önemli belirtilerin yorgunluk ve nefes darlığı olduğunu belirtmişlerdir.

Akut sonrası COVID 19 sendromu olan hastalar çok çeşitli kalıcı semptomlar yaşayabilir. Bunlar; göğüs ağrısı, nefes darlığı, kalp ritmi sorunları, beyin sisi, baş ağrıları, tat ve koku kaybı, yorgunluk, kaygı bozukluğu, depresyon böbrek ve akciğer sorunları, eklem ağrıları, kan pıhtılaşma ve kardiyovasküler sorunlardır. Enfeksiyon tamamen bittikten sonra bile birçok insanın yaşam kalitesinin düştüğü gözlenmiştir. Bu sorunları yaşayan insanların yaşadıkları sorunlarla ilgili uzmanlara gitmeleri gerekebilir.

COVID Sonrası Saç Dökülmesi

COVID 19 geçirmiş olup iyileşen hastalarda görülen en yaygın dermatolojik sorunlardan biri saç dökülmesidir. COVID 19 nedeniyle hastaneye yatırılmış ve iyileşen yaklaşık 5 hastadan 1’inde saç dökülmesi olabileceği tahmin edilmektedir. Daha hafif geçiren hastalarda tam olarak bilinmemekle beraber daha az saç dökülmesi olabilir. COVID 19’a bağlı saç dökülmesi genel olarak 8-12 hafta sonra olabilir ve COVID semptomu olmayanlarda bile saç dökülmesi görülebilir.

  • COVID 19 ‘a bağlı saç dökülmesi ile ilgili yapılan çalışmalara göre;
    Hastanede kaldıkları zamanda oksijen veya mekanik ventilasyona gereksinim duyan hastaların %22-24’ünde oksijene ihtiyaç duymayanların %22’sinde saç dökülmesi görülmüştür. (Huang Çalışması 2021)
  • Fransa’da yapılan bir çalışmada da yoğun bakım hastalarının %25’inde, servisteki hastaların %18,8’inde saç dökülmesi meydana geldiği görülmüştür. Bu farklılıklar, hastanın hastalığı ağır ya da hafif geçirmesinin saç dökülme oranında büyük farklar oluşturabileceği ile istatiksel bir anlam ifade etmemiştir. (Garrigue 2020)
  • Başka bir çalışmada saç dökülmesi, daha çok kadınlara özgü bir kaygı gibi görülmektedir. Saç dökülmesi Covid tanısından yaklaşık 100 gün sonra saç dökülmesine bağlı kaygıların dikkat çekici oranda arttığı gözlenmiştir. (Akama-Garren Çalışması, 2021)
    COVID belirtileri başladıktan 8 hafta sonra saç dökülmesinin başladığı ve dökülmenin 10 hafta sürdüğü sonucuna 14 hasta ile yapılan çalışma ile varılmıştır. ( Miyazato 2020)
  • 214 hastada yapılan bir çalışma sonucunda %13,6’sı asemptomatik, %77’si tedaviye ihtiyacı olan ve %22’si hastaneye yatış gerektiren hastalarda yaklaşık 57 gün (8hafta) sonra saç dökülmesi görülmüştür. (Morenes-Arrones 2020)

Sonuç olarak;

COVID 19 enfeksiyonunuz sebebiyle hastaneye yatırıldıysanız, saçınızın dökülme olasılığı yaklaşık %20 olduğu söylenebilir. COVID19’un daha hafif semptomları olan hastalarda saç dökülmesi olasılığını kesin olarak bilmemekle beraber, bunun için de %20’nin altında olma olasılığı olduğu söylenebilir. En iyi veri hastaneye kaldırılan hastalarla ilgili olandır.

Genel olarak yapılan çalışmalar, saç dökülmesi yaşamama olasılığınızın saç dökülmesinden daha yüksek olduğunu göstermektedir.

Eğer covid enfeksiyonu geçiriyorsanız saçınızın dökülmeye başlaması, ilk semptomlardan sonra 8. hafta ile 12. hafta arasında ortaya çıkacaktır. Dökülme yaklaşık 10 hafta kadar sürebilir. Hastalarda saç kaybı daha sonrasında düzelebilir veya kronik hale gelebilir.

Ümit Mahallesi Ankaralılar Caddesi No: 2 Kat: 7 Daire: 7 Nokta Ankara ŞA-RA Binası Çankaya / ANKARA

Seboreik Dermatit

Seboreik Dermatit Nedir? Seboreik dermatit toplum genelinde yaygın olarak gözlemlenen bulaşıcı özelliği olmayan bir cilt problemidir. Saçlı kafa derisine tutunan…

Yazın Lazer Epilasyon Yapılabilir mi?

Evet yaz aylarında Lazer epilasyon yaptırabilirsiniz. Lazer sistemlerindeki teknolojik gelişmeler her mevsim Lazer epilasyon yapılmasına olanak sağlamaktadır. Ancak doğru lazer türünün…

Çatlak Tedavisi Ankara

Çatlaklar Nedir ve Nasıl Oluşur? Çatlaklar, cildimizin içinde doğal olarak bulunan ve derimizin esnemesini sağlayan elastinin zamanla beraber hasar görmesi…

Botulinum Toksin Nedir, Nasıl Uygulanır?

Botulinum Toksin içeriğine sahip ilaçlar uygulama yapılan kasın aktivitesinde geçici paralizi oluşturarak etki etmektedir. Toksin bir tür bakteri tarafından üretilir.…